صفحه اصلی

عنوان مقاله
روز جهانی ایدز
مقالات اخیر
راه های ارتباطی
فروشگاه مجازی خیریه (قاصدک)

اگر هنرمند هستید و به یک فضای مجازی مناسب برای عرضه‌ی محصولات هنری خود به نفع خیریه نیاز دارید، می‌توانید با ثبت‌نام در سایت قاصدک آثار خود را به فروش بگذارید. در کنار این کار به مددجویان که از سوی خیریه‌ی التیام شناسایی شده‌اند نیز کمک می‌کنید.

ایدز چیست؟

ایدز یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی ( Acquired Immunodeficiency Syndrome ) یک بیماریست که در طی آن ویروسی به نام HIV وارد بدن شده و با از بین بردن سلول های CD4 که نقش بسیار مهمی در مبارزه بدن با بیماری ها دارند به تدریج موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن فرد شده و با تضعیف سیستم ایمنی می تواند حتی فرد را به کام مرگ کشاند.

آن چه که در رابطه با ایدز مهم است و نیاز است بیش از علت و علایم به آن توجه کرد روش های انتقال این بیماری است که باید تا حد امکان از این روش ها دوری کرد تا احتمال ابتلای فرد ایدز حتی به صفر رسد.

در ابتدا بدانید که برای ورود ویروس HIV به بدن، نیاز است که خون ، مایعات و ترشحات جنسی به آن وارد شوند. اما عمده ترین روش های انتقال ویروس HIV شامل موارد زیر هستند:

 برقراری رابطه جنسی با فرد آلوده

در صورتی که فردی با بیمار مبتلا به ایدز رابطه ی جنسی واژینال، مقعدی و یا دهانی داشته باشد و به هر نحوی خون و مایعات جنسی فرد مبتلا وارد بدن او شود، این امکان وجود دارد که ویروس HIV از همین طریق به بدن وارد شود.

از طریق انتقال خون

اگر خونی آلوده طی فرایند انتقال خون وارد بدن کسی شود، ویروس HIV وارد بدن او شده و در نتیجه به ایدز مبتلا می شود. البته اکنون خونی را به گیرنده خون انتقال می دهند که حاوی پادتن ضد ویروس HIV باشد و در نتیجه این احتمال که فردی از طریق انتقال خون به ایدز مبتلا شود بسیار پایین است.

استفاده از سرنگ آلوده

ویروس HIV حتی می تواند از طریق سرنگ هایی که آلوده به خون افراد مبتلا هستند هم منتقل شود. این اتفاق در صورتی می افتد که دو نفر و یا بیشتر از یک سرنگ مشترک استفاده کنند و یکی از آن ها به ایدز مبتلا باشد و این حالت نه تنها ایدز، بلکه احتمال ابتلا به بیماری های عفونی مانند هپاتیت را نیز بسیار افزایش می دهد. این که سرنگ های آلوده می توانند موجب انتقال این ویروس شوند به نحوی یادآور می شود که تا چه حد باید در بیمارستان ها و درمانگاه ها به استریلیزه بودن وسایل استفاده شده برای بیماران توجه داشت.

 در طول بارداری و یا بدو تولد نوزاد و یا در دوران شیردهی

این امکان وجود دارد که مادر مبتلا به ایدز جنین خود را نیز به این ویروس آلوده کنند. اما خوشبختانه برای چنین مادرانی در طول بارداری درمان هایی مخصوص ارائه می شود تا خطر ابتلای جنین به عفونت از طریق مادر تا حد امکان کاهش پیدا کند.

باید به این نکته توجه داشت از آن جایی که ویروس HIV به شیر مادران مبتلا نیز وارد می شود، در مورد مادران مبتلا، شیر دادن به نوزاد ممنوع است.

طبق آمارها در صورتی که هیچ درمان و اقدام خاصی برای مادر مبتلا به ایدز و فرزندش صورت نگیرد ۲۵ تا ۴۰ درصد این احتمال وجود دارد که انتقال ویروس رخ داده و نوزاد نیز مبتلا شود. با این حال در صورتی که ابتلای یک مادر به ایدز محرز شود، مادر داروهای خاصی برای این مسئله دریافت می کند. از طرفی نوزاد هم پس از به دنیا آمدن برای مدتی داروی ضد HIV دریافت می کند و ۶ هفته و ۱۸ ماه پس از تولد نیز از او آزمایش HIV گرفته می شود تا وضعیت ابتلای او به ویروس مشخص شود.

فاکتورهای پر خطر ایدز

هر فردی در هر سن، نژاد و یا با هر گرایش جنسی ممکن است به  این ویروس آلوده شود اما شما در معرض خطر بالاتری نسبت به دیگران در رابطه با ابتلا به HIV/AIDS خواهید بود، اگر :

رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشید.

رابطه جنسی محافظت نشده به معنای رابطه جنسی بدون استفاده از لاتکس جدید یا کاندوم پلی یورتانی در هر بار رابطه جنسی می باشد. باید ذکر کرد که رابطه جنسی مقعدی از رابطه جنسی از این لحاظ پر ریسک تر است.

هم چنین اگر شما شرکای جنسی متعددی داشته باشید این احتمال که شما به ایدز مبتلا شوید افزایش خواهد یافت.

به نوعی از عفونت های جنسی مبتلا باشید.

 از آن جایی که بسیاری از عفونت هایی که از طریق رابطه جنسی منتقل می شوند منجر به ایجاد زخم هایی باز بر روی اندام تناسلی می شوند، این احتمال که شما به ویروس HIV مبتلا شوید افزایش می یابد؛ چرا که این زخم ها به عنوان دریچه هایی برای ورود ویروس HIV به بدن عمل می کنند.

ختنه نشده باشید.

جالب است اما مطالعات نشان می دهند که ختنه نشدن خطر انتقال HIV در ارتباط جنسی با جنس مخالف را افزایش می دهد.

از مواد مخدر تزریقی استفاده می کنید.

افرادی که از مواد مخدر تزریقی استفاده می کنند اغلب سوزن و سرنگ مورد نیاز خود را به طور مشترک استفاده می کنند. به همین دلیل، بیشتر در معرض قطرات خون افراد آلوده قرار می گیرند و احتمال ابتلای آن ها به ایدز افزایش می یابد.

شما عزیزان می توانید مقالات دیگر التیام را در بخش مقالات خیریه مطالعه نمایید