صفحه اصلی

عنوان مقاله
مغز
مقالات اخیر
راه های ارتباطی
فروشگاه مجازی خیریه (قاصدک)

اگر هنرمند هستید و به یک فضای مجازی مناسب برای عرضه‌ی محصولات هنری خود به نفع خیریه نیاز دارید، می‌توانید با ثبت‌نام در سایت قاصدک آثار خود را به فروش بگذارید. در کنار این کار به مددجویان که از سوی خیریه‌ی التیام شناسایی شده‌اند نیز کمک می‌کنید.

تشنج چیست؟

برای تعریف تشنج ابتدا به علت اصلی آن می پردازیم. تشنج زمانی اتفاق می افتد که اختلالی در فعالیت الکتریکی مغز رخ دهد. در واقع تشنج راهی برای تخلیه الکتریکی امواج مغزی ایجاد شده در اثر یک اختلال است که از چند ثانیه تا چند دقیقه طول می کشد. در حین تشنج فعالیتی شدید و غیر طبیعی در قسمتی خاص از مغز و یا کل آن رخ می دهد که این فعالیت شدید، با یک سری علائم مانند انقباض عضلانی، شل شدن عضلات، پرش اندام ها، لرزش، خیرگی چشم و غیره نمود پیدا می کند.

دلایل ابتلای کودکان به تشنج

طبق نظر متخصصان دلایل تشنج کودکان را می توان به چند دسته کلی تقسیم کرد که از این دلایل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تب یا گرمای زیاد

ابتلا به عفونت ویروسی و ضایعات عصبی

صرع

و عوامل دیگر

در ادامه به بررسی هر یک از این عوامل می پردازیم:

تب یا گرمای زیاد

هر قسمتی از بدن در طی رشد در مقابل عوامل محیطی مقاوم تر شده و به طور کلی پیشرفت پیدا می کند. مغز نیز از این قاعده مستثنی نیست. مغز بین ۶ ماهگی تا ۵ سالگی هنوز در برابر افزایش دما به اندازه ی کافی مقاوم نشده است. از آن جایی که افزایش دمای مغز موجب اختلال در فعالیت های الکتریکی آن می شود، در سن ذکر شده احتمال تشنجی که علت آن تب یا گرمای زیاد باشد بیشتر می شود. بنابراین نیاز است از بودن طولانی مدت کودکان در زیر آفتاب یا در معرض گرمای شدید جلوگیری کرد.

البته در صورتی که متوجه شوید علت تشنج کودک شما این مورد است جای نگرانی زیادی وجود ندارد چرا که عموما تشنج های حاصل از تب و یا گرمای زیاد، در آینده برای کودک شما مشکلی ایجاد نکرده و عوارض خاصی ندارند.

ابتلا به عفونت ویروسی و ضایعات عصبی

در برخی از موارد عفونت می تواند منجر به تشنج شود. به همین علت در صورتی که کودکی دچار تشنج شود، حتما مورد بررسی قرار می گیرد تا در بدن آن عفونتی وجود نداشته باشد. بنابراین نیاز است به هیچ عنوان از تشنج کودک خود به راحتی نگذرید تا به علت اصلی آن پیش ببرید. با این کار، در صورتی که علت تشنج کودک شما وجود عفونت در قسمتی بدن باشد، سریع تر متوجه خواهید شد و به تبع سریع تر درمان را شروع می کنید. از طرفی درمان به موقع نیز موجب می شود در بهبودی فرزند شما مشکلی به وجود نیاید.

صرع

خیلی از افراد تشنج و صرع را به اشتباه به جای هم به کار می برند. صرع در واقع یک بیماری است که در طی آن تشنج های مداوم رخ می دهد. در واقع صرع به معنی اختلال در رد و بدل شدن امواج الکتریکی مغز است که این اختلال با تشنج های تکرار شونده نمود پیدا می کند. در بیماری صرع، تکرار و تناوب این تشنج ها تحت تاثیر عواملی مانند استرس، کمبود خواب، گرسنگی و یا حتی نورهای چشمک زن است و با وجود یا عدم وجود این عوامل محرک، میزان و تکرر تشنج در افرادی که دچار صرع هستند متفاوت خواهد بود.

شاید کلمه ی صرع خیلی از افراد را نگران کند اما بهتر است بدانید که علم پزشکی می گوید که بیماری صرع، به احتمال ۹۵ درصد قابل درمان است اما تنها در صورتی که به موقع تشخیص داده شود چرا که درمان دیر هنگام می تواند بر روی بافت مغز اثر گذاشته و مشکلات جبران ناپذیری را به وجود آورد.

عوامل دیگر

عوامل دیگری نیز هستند که می توانند منجر به بروز تشنج شوند که از این عوامل می توان به آسیب مغزی در اثر ضربه، افت قند خون، مسمویت دارویی و کمبود بیش از حد برخی مواد غذایی اشاره کرد.

عوارض تشنج

در مورد عوارض تشنج نیاز است که نگاه اساسی تری به اتیولوژی یا همان علت شناسی آن داشته باشیم؛ چرا که آن چیزی که در مورد تشنج  نیاز است بیشتر نگران آن باشید خود تشنج نیست بلکه دلیلی است که موجب ایجاد تشنج شده است. به همین علت است که بر این موضوع تاکید می شود که به راحتی از تشنج کودک خود نگذرید و هرچه سریع تر به علت آن آگاه شوید. همان طور که گفته شد در صورتی که علت تشنج کودک شما دمای بالای بدن و یا تب باشد، عوارض خاصی نخواهد داشت و در صورتی که وجود عفونت در بدن کودک شما محرز شود و یا مشخص شود که علت تشنج صرع است، نیاز است که درمان سریعا آغاز شود.

در واقع تمامی این مقاله را می توان در دو جمله خلاصه کرد:

  1. از تشنج کودک خود به راحتی نگذرید.
  2. مهم تر از تشنج، علت زمینه ای آن است.

ما را در اینستاگرام به نشانی زیر دنبال کنید.

@eltiam_charity