عنوان مقاله
سرطان ریه
مقالات اخیر
راه های ارتباطی
فروشگاه مجازی خیریه (قاصدک)

اگر هنرمند هستید و به یک فضای مجازی مناسب برای عرضه‌ی محصولات هنری خود به نفع خیریه نیاز دارید، می‌توانید با ثبت‌نام در سایت قاصدک آثار خود را به فروش بگذارید. در کنار این کار به مددجویان که از سوی خیریه‌ی التیام شناسایی شده‌اند نیز کمک می‌کنید.

ریه، این عضو مهم در دستگاه تنفسی وظیفه‌ی جدا سازی اکسیژن از هوا و انتقال آن به دستگاه گردش خون را دارد و درنهایت خون را وارد بافت‌ها می‌کند و گاز کربن دی اکسید را خارج. علاوه بر تنفس، حرف زدن و آواز خواندن نیز وابسته به ریه است.

 

از جمله بیماری‌هایی که ریه را تهدید می‌کنند، عبارتند از: آسم، فشارخون ریه، ذات الریه، ذات الجنب ریه، اماس ریه، آمبولی ریه، سیاه سرفه،سارکوئیدوز و ســــرطـــــان ریـــــه.سرطان ریه از شایع‌ترین سرطان‌ها به ویژه در مردان است.در تعریف آن آمده است که: « سرطانی که اکثر مواقع از ریه آغاز می‌شود اما گاهی اوقات در نتیجه ی انتشار سرطان از قسمت‌های مجاور، این سرطان به وجود می‌آید.سرطان ریه سرطانی است که در اکثر مواقع از ریه‌ها شروع می‌شود اما گاهی در قسمت‌های مجاور خانه می‌کند؛بیماری‌ای که زمانی آغاز می‌شود که تقسیم و رشد سلول‌های بدن کنترل شده عمل نمی‌کنند.

برخلاف تصور عموم مردم این بیماری شایع صرفاً دامنگیر افراد سیگاری نمی‌شود و افراد غیر سیگاری نیز در خطر ابتلا هستند؛ قرار گرفتن در معرض دود سیگار افراد سیگاری، قرار گرفتن در معرض اشعه‌ی رادون،پرتودرمانی، گازهای ناشی از سوخت‌های دیزلی،استعداد ژنتیکی، دود ناشی از پخت و پز، کادیوم و آرسنیک از مجموعه عوامل بروز سرطان ریه هستند.

به طور کلی دو نوع سرطان ریه وجود دارد که از لحاظ درمانی از یک دیگر جدا هستند. نوع اول سرطان ریه سلول بزرگ( NSCLC)است که حدود ۸۰ الی ۸۵ درصد سرطان‌های ریه از این نوع است. دسته‌ای از افراد غیرسیگاری که دچار سرطان ریه می شوند در واقع گرفتار این نوع از بیماری‌اند که بخش عمده ی آن خانم‌ها هستند.نوع دوم سرطان ریه سلول کوچک(SCLC) است که خود دو دسته‌ی محدود و غیر محدود تقسیم می‌شود. درمان‌هایی نظیر پرتو درمانی و شیمی درمانی نتیجه‌ی مثبتی خواهند داشت. در مورد درمان این مورد بررسی چهار شاخص دارای اهمیت است.(گستردگی-حجم-مکان و شدت)

سرطان ریه نیز همچون سایر بیماری ها علائمی بارز دارد که تشخیص را آسان تر می کند؛از جمله این علائم عباتند از:

۱- سرفه ی دائمی یا عمیق ۲- خس خس کردن هنگام نفس کشیدن ۳- درد سینه، شانه و استخوان  ۴-تنگی نفس ۵-عفونت های ریوی دائم ۶- سردرد تنشی و سرگیجه  ۷- بروز تب بدون دلیل مشخص ۸- بی اشتهایی، کم وزنی،ضعف و خستگی  ۹-بی حسی و گزگز ۱۰- از دست دادن حافظه( به دلیل انتشار سلول های سرطانی در مغز) ۱۱- لخته ی خونی

علائم فوق عمدتاً مشترک ترین علائمی است که در میان غالب افراد دچار این بیماری شایع است اما اخیراً ثابت شده است که حتی انگشتان دست می‌توانند خبر از سلامت یا بیماری مرتبط با ریه دهند؛ب دین معنا که برخی تومورهای ریه مواد شیمیایی شبه هورمونی تولید می‌کنند،زیرا یکی از تومورها خون و مایعات  بیشتری را در نوک انگشتان به داخل بافت‌ها می‌ریزد،به طوری که ضخیم‌تر از معمول به نظر می‌رسند و این علامت در حدود ۱۰درصد از افراد مبتلا به سرطان ریه مشاهده می‌شود.

بر اساس آمار WHO دومین علت مرگ و میر در جهان سرطان است و سالانه ۹.۶ میلیون نفر را به کام مرگ می‌کشاند. در ایران در سال ۲۰۱۲ مرگ حدود ۴۳۶۱ نفر بر اثر سرطان ریه ثبت شد. بر اساس شواهد هر دو نوع سرطان سلول بزرگ و کوچک شایع است و تعداد مرگ و میر ناشی از آن از مرگ و میرهای ناشی از سرطان سینه و پروستات که از لحاظ پراکندگی رتبه‌ی بالایی دارند نیز بیشتر است.

به منظور جلوگیری از مبتلا شدن به این نوع سرطان و عواقب ناشی از آن مجموعه مواردی توصیه می‌شوند : ۱- ترک سیگار از مواجهه با دود ثانویه خودداری کنید. ۲- داشتن رژیم غذایی سرشار از میوه ها و سبزی ها  ۳- میزان گاز رادون منزل را اندازه بگیرید. ۴- مراقب باشید فضای خانه راکد نماند ۵-مشروبات الکلی مصرف نکنید و در نهایت در صورت داشتن علائم از پیش یاد شده،حتما به پزشک مراجعه کنید.